Állati Érdekességek

Egy átlagos macska rövid távon mintegy 50 km/h sebességre képes.

 
Nyitóoldal, hírek
Epilepszia vagy valami más?

Epilepszia vagy valami más?
Nem minden az, aminek látszik.

epilepszia 

Az epilepsziához hasonló tünetek kapcsán felmerül a kérdés, hogy valóban epilepsziáról vagy esetleg valami más problémáról van-e szó és ha valami más, akkor pontosan mi is lehet az. A kórelőzmény és a tünetegyüttes egybevetése segít megállapítani, hogy epilepszia esete áll fenn vagy keresnünk kell tovább a probléma okát.

Létfontosságú a rohamok közötti időszakokban mutatkozó tünetek megfigyelése és figyelembevétele a diagnózis során.

Továbbá nagyon fontos, hogy alaposan vizsgáljuk meg a görcsös állapot kialakulási körülményeit, időtartamát, a rohamok gyakoriságát és ezeket is vegyük figyelembe a végső diagnózis kialakításakor.

A helyes diagnózismegállapításához nélkülözhetetlenek  az alábbi adatok: általános és a részletes klinikai vizsgálat adatai, a  kórelőzmény, valamint a laboratóriumi vizsgálatok. azért van szükség ilyen részletes vizsgálatra, mert az epilepszián kívűl még sok egyéb oka is lehet a görcsös rohamoknak:

 A görcsös állapotok jelentkezésekor az epilepszián kívűl az alábbi esetekre gondolhatunk még:

 • Traumás eredetű agyi bántalmak  A felületes sérülés esetleg a koponyáról készült röntgenfelvétel alapján bizonyíthatók.
 • Szopornyica, amely fiatal kutyákban toxoplasmosissal is kombinálódhat.
 • Baktériumos eredetű agy- és agyburokgyulladás rendszerint közvetlen ráterjedés következtében jön létre. Az orrnak és melléküregeinek, a külső és középfülnek és a belső szemgyulladásos folyamatai ezért veszélyesek.
 • Veleszületett agybántalmak, vagy idősebb korban az agykoponya térszűkítő folyamatai (daganat, ödéma) is okozhatják a görcskészséget
 • Heveny ólommérgezés, melyet bélpanaszok, bűzös hasmenés vezet be. A nagyfokú reflexingerlékenység, görcsök erősödése hangingerekre is mutatkozik.
 • Klórozott szénhidrogének okozta görcsök
 • Sztrichninmérgezés és a tetanusz, a fokozott reflexingerlékenység a jellegzetes merevgörcs (opistotonus) kialakulásához vezet.
 • Cukorszint csökkenés (hypoglykaemia) Kutyákon a különlegesen megerőltető igénybevételnek és a szervezet fokozott glikogén mobilizációjának, valamint nagyfokú stressznek lehet a következménye.
 • Oxigénhiány rendszerint súlyos heveny szívgyengeség következménye. A megterhelés (futtatás) körülményei között kialakuló görcs merev vagy epilepsziához hasonló.
 • Kalciumhiány (hypocalcaemia) a szoptató szukák és nőstény macskák gyakori betegsége.
 • Hasmenés, bélelzáródás vagy a szervezet sav-bázis-, elektrolit- és vízháztartásának zavara is előidézheti a görcskészséget.

A klinikai kiegészítő vizsgálatokból a vér toxikológiai vizsgálata, a máj, a vese működészavarának laboratóriumi lelete, a specifikus ellenanyagok (szopornyica, toxoplasmosis) kimutatása ugyanúgy értékes adatokat szolgáltathat, ép úgy, mint a keringési, légző-, valamint a húgyszervek részletes vizsgálata is. Az epilepszia felderítésében az encephalographia (EEG) is nagyon hatékony vizsgálatnak bizonyul.
 
Következő >