Állati Érdekességek

A víziló több, mint 25 percig képes folyamatosan víz alatt maradni.

 
Nyitóoldal, hírek
Epilepszia vagy valami más?

Epilepszia vagy valami más?
Nem minden az, aminek látszik.

epilepszia 

Az epilepsziához hasonló tünetek kapcsán felmerül a kérdés, hogy valóban epilepsziáról vagy esetleg valami más problémáról van-e szó és ha valami más, akkor pontosan mi is lehet az. A kórelőzmény és a tünetegyüttes egybevetése segít megállapítani, hogy epilepszia esete áll fenn vagy keresnünk kell tovább a probléma okát.

Létfontosságú a rohamok közötti időszakokban mutatkozó tünetek megfigyelése és figyelembevétele a diagnózis során.

Továbbá nagyon fontos, hogy alaposan vizsgáljuk meg a görcsös állapot kialakulási körülményeit, időtartamát, a rohamok gyakoriságát és ezeket is vegyük figyelembe a végső diagnózis kialakításakor.

A helyes diagnózismegállapításához nélkülözhetetlenek  az alábbi adatok: általános és a részletes klinikai vizsgálat adatai, a  kórelőzmény, valamint a laboratóriumi vizsgálatok. azért van szükség ilyen részletes vizsgálatra, mert az epilepszián kívűl még sok egyéb oka is lehet a görcsös rohamoknak:

 A görcsös állapotok jelentkezésekor az epilepszián kívűl az alábbi esetekre gondolhatunk még:

 • Traumás eredetű agyi bántalmak  A felületes sérülés esetleg a koponyáról készült röntgenfelvétel alapján bizonyíthatók.
 • Szopornyica, amely fiatal kutyákban toxoplasmosissal is kombinálódhat.
 • Baktériumos eredetű agy- és agyburokgyulladás rendszerint közvetlen ráterjedés következtében jön létre. Az orrnak és melléküregeinek, a külső és középfülnek és a belső szemgyulladásos folyamatai ezért veszélyesek.
 • Veleszületett agybántalmak, vagy idősebb korban az agykoponya térszűkítő folyamatai (daganat, ödéma) is okozhatják a görcskészséget
 • Heveny ólommérgezés, melyet bélpanaszok, bűzös hasmenés vezet be. A nagyfokú reflexingerlékenység, görcsök erősödése hangingerekre is mutatkozik.
 • Klórozott szénhidrogének okozta görcsök
 • Sztrichninmérgezés és a tetanusz, a fokozott reflexingerlékenység a jellegzetes merevgörcs (opistotonus) kialakulásához vezet.
 • Cukorszint csökkenés (hypoglykaemia) Kutyákon a különlegesen megerőltető igénybevételnek és a szervezet fokozott glikogén mobilizációjának, valamint nagyfokú stressznek lehet a következménye.
 • Oxigénhiány rendszerint súlyos heveny szívgyengeség következménye. A megterhelés (futtatás) körülményei között kialakuló görcs merev vagy epilepsziához hasonló.
 • Kalciumhiány (hypocalcaemia) a szoptató szukák és nőstény macskák gyakori betegsége.
 • Hasmenés, bélelzáródás vagy a szervezet sav-bázis-, elektrolit- és vízháztartásának zavara is előidézheti a görcskészséget.

A klinikai kiegészítő vizsgálatokból a vér toxikológiai vizsgálata, a máj, a vese működészavarának laboratóriumi lelete, a specifikus ellenanyagok (szopornyica, toxoplasmosis) kimutatása ugyanúgy értékes adatokat szolgáltathat, ép úgy, mint a keringési, légző-, valamint a húgyszervek részletes vizsgálata is. Az epilepszia felderítésében az encephalographia (EEG) is nagyon hatékony vizsgálatnak bizonyul.
 
Következő >