Állati Érdekességek

A tehenek, a rizsföldek és a szemétdombok a világ legnagyobb metángáz előállítói

 
Nyitóoldal, hírek
Epilepszia

Epilepszia, a misztikus betegség.

epilepszia
Az epilepszia az agy olyan működészavara, amelynek következtében ismétlődő, rendszerint rángógörcsökben megnyilvánuló rohamok jelentkeznek, tudatzavar vagy tudatvesztés kíséretében. Feltételezhetően öröklött eredetű is lehet, pontos okát még máig sem tudják.

A legenyhébb forma néhány másodpercig tartó tudatzavar, a kis roham (petit mal).
Ilyenkor meghatározott izomcsoportok rángása figyelhető meg. A kutya réveteg, enyhén bódult, környezetére nem reagál, nyálzás, a rágóizmok rángása, ferde fejtartás figyelhető meg. Más esetben az állat tevékenységét, pl. evését hirtelen abbahagyja, fejét feltartva rövid ideig a levegőbe kapkod, mintha legyekre vadászna.
A nagy roham (grand mal) jellegzetes tünetcsoport, a test egészére kiterjed.

Rendszerint három elkülöníthető részből áll:

  • Bevezető szakasz: az állat tekintete ijedt, elbújik vagy esetleg gazdája védelmét keresi.
  •  Roham:  azzal indul, hogy a kutya teste megmerevedik, belégzését visszatartja, majd rendszerint hangadás kíséretében elvágódik, fejét hátra, lábait előre, illetve hátra kifeszíti, pupillái tágak, majd ismétlődő úszó-kúszó mozgásokat végez. Önkéntelen vizelet- és bélsárürítés is gyakori. A rágóizmok ismétlődő rángógörcse nyelvsérülést okozhat, és a szájüregben a nyál habbá verődik. Ez rendszerint percekig tart, de eltarthat akár hosszabb ideig is. 
  • Levezető szakasz: aluszékonyság, fokozott érzékenység, étvágy- és szomjúság fokozódása, esetleg mozgás- és látászavar jelentkezik. Máskor a roham után feltűnően rövid idő múlva a kutya teljesen tünetmentes.


A görcsöket kiváltó ingerek különbözőek lehetnek: stressz, félelem, érzékszervi izgatóhatások, időjárás-változás, holdfázisok.

Kulcsfontosságú az ingerek megfigyelése a további kezelés sikerességéhez.
A betegség legsúlyosabb formája a status epilectus. Jellemzője, hogy a rohamok közötti időtartamok mindinkább rövidülnek, és ha az állat nem részesül hatásos gyógykezelésben, rövid időn belül el is pusztulhat.

Teendők:

  • roham kezdetekor ajánlott a Bio-Vet SOS eszencia  5-10 percenként szájon át adása, amely a roham után is folytatható.
  • A görcsroham kialakulása esetén azonnali beavatkozás szükséges. Gondoskodjon arról, hogy az állat magában és környezetében ne okozzon sérülést.
  • A roham után az állatok nyugalmat igényelnek, mint általában a legtöbb idegrendszeri eredetű problémánál.
  • Csend, pihenés és az izmok enyhe fokú masszírozása javallott.
  • Az emésztőszervre érdemes figyelmet fordítani, mivel erjedés, dyspepsia, önmérgeződés és bélsárrekedés is felléphet. Élénkítő szerek adása kerülendő. Diéta javasolt, amely könnyen emészthető; a könnyen emészthető fehérje adásával,ésaz egyéb táplálék mennyiségének csökkentésével könnyíteni lehet az emésztőrendszer terheltségén.
  • A rohamok kezdetével vagy után a Bio-Vet eszenciák és a homeopatikumok segítik a gyors zökkenőmentes átmenetet és a felépülést.


Korrekt megelőzés avagy tartsam éveken át nyugtatokon a kutyámat?

A hagyományos orvoslás lehetőségei e tekintettben korlátozottak. A felkínált szerek (Seduxen, Sevenal, Sertan stb.) hosszútávú szedése terheli a szervezetet, ezért maguk az állatorvosok is próbálják minimalizálni a felhasználandó gyógyszerek mennyiségét.

Persze ennél van hatékonyabb megoldás!

A tünetek pontos figyelembevétele révén a szenvedő állatnak a megfelelő Bio-Vet virágterápiás kezelés, illetve a kiválasztott homeopátiás szer adható. A két kezelés együtt hatékonyan kiegészití egymást,  jelentősen csökkenti a rohamok intenzitását és megnöveli a két roham közötti időszakot. Mindezt a szervezet mérgezése nélkül teszi.
Feljegyzésekkel (napló vezetésével) az epilepszia szabályos ciklusokban jelentkező rohama előre jelezhető. A várható roham előtt néhány nappal (esetleg órával) adott homeopátiás szerrel megelőzhető minden bonyodalom.

Ne hagyja, hogy kutyája még többet szenvedjen! A Bio-Vet virágterápiás és homeopátiás kezelések szelíden, gyorsan és hatékonyan segítik kedvencét és ezáltal Önt is egy egészségesebb, kiegyensúlyozottabb élet felé. 

 
< Előző